Snowy White: Land of Freedom

| Címkék: zene vinyl rock pink floyd fender stratocaster bakelit david gilmour roger waters zeneajánló sp gibson hanglemez progresszív rock les paul thin lizzy snowy white land of freedom | 2011.02.09. 10:33

    

Snowy elismert session zenész, de szólólemezei és együttesei is igen figyelemre méltók. Terence Charles White néven született 1948-ban. 2 együttest is alapított karrierje során, az egyik a White Flames volt, a másik nem is oly rég, 2008-ban alakult Snowy White Blues Project. A legutolsó, 5. White Flames album 2004-ben jelent meg, 2009-ben pedig In Our Time of Living c. Blues Project album látott napvilágot.  

 

  
  Snowy
az Animals turnén

Session zenészként 1976-ban csatlakozott a Pink Floydhoz az Animals album kapcsán, akikkel 1980-ig turnézott, '78-ban a billentyűs, Rick Wright szólólemezén is közreműködött. Ezután a Thin Lizzy csábította magához, velük '82-ig dolgozott, majd kilépett, hogy szólókarrierjére tudjon koncentrálni. Később dolgozott együtt többek közt Cliff Richard-dal, Chris Reaval, David Gilmourral, Roger Waters-szel és Gary Moore-ral is.

A továbbiakban a Pink Floyd minden stúdióalbumán közreműködött, a legendás együttes arculatának része lett. A Pink Floyd szétesése után tovább folytatta a munkát a basszusgitárossal, Roger Waterssel, aki Bleeding Heart nevű együttesével turnézott. Waters szólóalbumain is közreműködött, ott volt vele 1990-ben is, mikor a berlini fal egy koncert erejéig újra leomlott. A mai napig szoros munkakapcsolatban vannak, 2001-ben, 2004-ben is láthattuk színpadon, és idén nyáron, június 22-én ismét Waterssel látogatják meg hazánkat a The Wall turné kapcsán.

Thin Lizzy (Snowy a bal szélen)

 

 

Snowy hű társa: Les Paul 

  
Snowy Gibson
GT Les Paul-ja
 

Snowy gitárja, egy Gibson Les Paul Goldtop csaknem annyira autentikussá vált, mint David Gilmour fekete Stratocastere. 1957-ben készült, Snowy '68-ban cserélte el saját Stratocasterével. Eredetileg Peter Green ajánlotta fel a saját Les Paulját megvételre a Fleetwood Mac-es időszakából, de a 100 font, amit akkor kért érte, Snowy számára megfizethetetlen volt. Miután nem jött létre az üzlet, Green Gibsonját Gary Moore vette meg 150 fontért, Snowy pedig cserével oldotta meg gitárgondját.

A gitár mai értékét nehéz megítélni, pénzben kifejezni. Snowy úgy tudja, hogy kb. 20000 fontot érhet, de egyesek szerint akár a 80000 fontot is elérheti a piaci ára. Éppen ezért vásárolt egy másik Les Pault Waters turnéira, hisz féltve őrzött kincsét egyik légitársaság sem engedte kézipoggyászként felvinni az utasszállító fedélzetére. 

Nem mai csirke...

 

Diszkográfia

  • 1983: Snowy White - White Flames - UK #21
  • 1984: Snowy White - Snowy White (also known as Land of Freedom) - UK #88
  • 1987: Snowy White - That Certain Thing
  • 1988: Snowy White's Blues Agency - Change My Life
  • 1989: Snowy White's Blues Agency - Open For Business (aka Blues On Me)
  • 1994: Snowy White - Highway to the Sun
  • 1995: Mick Taylor & Snowy White - Arthur's Club-Geneve 1995
  • 1996: Snowy White & the White Flames - No Faith Required
  • 1998: Snowy White & the White Flames - Little Wing (released as Melting in U.S.)
  • 1999: Snowy White & the White Flames - Keep Out - We Are Toxic
  • 2002: Snowy White & the White Flames - Restless
  • 2005: Snowy White & the White Flames - The Way It Is
  • 2007: Snowy White & the White Flames - Live Flames
  • 2009: Snowy White Blues Project - In Our Time of Living
  • 2010: Snowy White Blues Project - In Our Time... Live
  • 2011: Snowy White & The White Flames - Realistic (forthcoming studio album)

 

Lemezismertető

A birtokomban lévő promó kislemez a Land of Freedom (Snowy White) albumról származik. Az album érdekessége, hogy 9. bonus track-ként tartalmazza azt a számot, amivel Snowy a 6. helyezést érte el a UK Single Chart-on. A dalok stílusa blues-rock, mint Snowy minden addig és azóta megjelent albuma. Kevés előadó van, aki megmaradt ugyanazon zenei stílusnál az idők folyamán, Snowy ilyen szempontból is kivételesnek mondható.

Maga a dal nem kiemelkedő, kicsit talán egysíkúbbra sikerült az egész album, mint Snowy bemutatkozó lemeze (kivéve a bonus track-et). Egyedül a "Land of Freedom" hozza Snowy lágy gitárjátékát, de csakúgy mint a többi dal, sok klisét tartalmaz, mint dallamban, mint szövegben. A hangszerelés (különösen a basszus és az elektromos zongora) kicsit el van rontva, jobban illene egy funk, mint egy rock albumhoz, mások szerint éppen ez az erőssége. Összességében nem hagy mély nyomot az emberben, de azért kellemes az összhatás.

Tracklist

  • Side A: "Land of Freedom"
  • Side B: "Good Question"

A bakelitről 

 
Natasha England,
a Towerbell Records
alapítója
  

A címkén szereplő Towerbell Records mára már nem létezik, alig lehet találni róla valamit a gondozásában megjelent albumlistákon kívül.

Az indie szólóénekesnő, Natasha England és férje alapították elsősorban azért, hogy Natasha szólólemezeit kiadják. Később szélesítették ügyfélkörüket, így került hozzájuk Snowy is. Többek közt ők adták ki egy időben Hazel 'O Connor és Justin Hayward lemezeit, valamint a He Man c. sci-fi film főcímzenéjét, a Masters of the Universe kislemezt is.

 

A lemez rendkívül szép állapotú. A külső borító gyűrődésmentes, csak egy enyhe törés van az egyik sarkában. Az éleken némi kopás látható, de a borító összességében bolti benyomást kelt, talán annak köszönhetően, hogy plusz papírtasakban tárolták a lemezt. 

A címke papírján, belül, kis törések láthatóak, amiért nagyon kár, mert egyébként a nyomat élénk, kosz és írásmentes. 

A lemezfelület fényes, ép, még mikrokarcolások sem láthatóak. Kicsit pattog lejátszáskor, de ez valószínűleg a sztatikus töltésnek köszönhető.

A lemez állapota:

Lemez: NM és M között, igazából semmiféle felületi sérülést nem látok rajta

Címke: Belül sérülés látható, így szerintem csak VG

Borító: NM lenne, de a matrica miatt csak EX

 Snowy White - Land of Freedom promo single

 

A borítón lévő matricán Alan Finch Promotions és egy telefonszám látható. A friss nyomóformából elsőkként kikerülő (first pressings) példányokat felmatricázták, a nagyobb érdeklődésre számot tartó albumokat külön (fehér) címkével jelölték. Ezeket kapták meg a managerek promólemezként, amiket személyesen vagy postai úton osztogattak a rádióállomásoknak, lemezboltoknak. Mivel első sorozatok, és a nyomóformák még nem voltak megkopva, rendkívül jó minőségű példányok, a rádiók gyűjteményéből előkerülők gyakran lejátszatlanok. 

Végül pár szó Alan Finchről, Snowy menedzseréről

Finch lelkes bakelitgyűjtőként kezdte. Miután gyűjteménye gyorsan kinőtte lakása kereteit, elhatározta, hogy lemezboltot nyit. Egy barátja olcsón felajánlotta fodrászüzletének alagsorát a West Enden. A bolt egyre sikeresebb lett, egyre több zenész tért be Finch-hez, köztük Elton John is, párszor el is beszélgettek. Egyszer csak jött egy telefon, hogy Elton szeretettel várja a kiadójánál. Így lett Finchből promotion manager a Rocket Records-nál. Később önállósodott, és többek közt olyan előadók promótere lett mint Billy Ocean, Robert Palmer, az Ultravox, és persze Snowy White. Miután otthagyta a zenei világot, feleségével textilipari vállalkozásba fogott. Mára egy hatalmas focimezgyártó cég és egy Aston Martin büszke tulajdonosa.

Linkajánló

Snowy White hivatalos oldala

Snowy White rajongói oldala

Snowy White teljes diszkográfia

Les Paul a Gibson oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://bakelitmania.blog.hu/api/trackback/id/tr772648706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2011.02.12. 13:40:49

Hú, ezek a betűminősítéseken megakadtam. M, N, EX? WTF? Lehetne esetleg ezt dekódolni?

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2011.02.12. 23:24:03

@efes: köszi az észrevételt, jogos a felvetés. Az oldalsávba kiraktam egy rövid magyarázatot. Online vásárlásnál sokat segíthet, elég korrektül lehet vele jelezni a lemez állapotát.

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2011.02.12. 23:35:09

@a beela: köszi! Megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül a mániámmal :)

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2011.06.24. 14:20:11

@hasznavehetetlen régensherceg: És én lemaradtam róla???? Mondom én, hogy peches típus vagyok!
Nem baj, most bepótoltam :)
süti beállítások módosítása